Psihoterapeut Mariana Ionica

      Psihoterapeut Mariana Ionica

              Psihoterapie, consiliere si dezvoltare personala

DEPRESIA MASCATA SI ECHIVALENTELE DEPRESIVE

 

 “Termenul de “depresie mascata”desemneaza procesul depresiv exprimat din punct de vedere clinico-psihiatric prin manifestari de tip exclusiv somatic” (P. Kielholz). Depresia mascata se constituie intr-una dintre cauzele principale pentru care uneori depresia scapa de a fi recunoscuta ca atare, aceasta insemnand evident ca nici nu primeste tratament

 

Ceea ce caracterizeaza acest tip de tulburari este fenomenul de conversiune a simptomelor, observat  atunci cand procesul depresiv este mascat de tulburari vegetative sau de alte tulburari organice functionale. Printre cele mai frecvente manifestari clinice ale depresiei mascate regasim: insomniile, cefaleele,  impresia de sufocare si de constrictie toracica,  tulburarile cardiace,  tulburari gastro-intestinale, etc.

 

Avem in depresia mascata un adevarat cerc vicios al comorbiditatii, care se auto-intretine: afectarea somatica influenteaza evolutia depresiei si raspunsul la tratamentul antidepresiv, iar depresia influenteaza evolutia tulburarilor somatice. Nerecunoasterea depresiei ca facand parte din tabloul clinic, poate  provoca consulturi medicale repatate, costisitoare si mai ales inutile. Cel mai important lucru este ca depresia sa nu fie ratata dar la fel de important este si ca diagnosticul de depresie mascata sa nu devina un diagnostic-umbrela, atotcuprinzator.

 

In studiile autorilor:. Kielholtz  P., J. J. Lopey-Ibor, A. D. Jonas, apare termenul de echivalente afective sau echivalente depresive  Aceasta categorie de tulburari este alcatuia din manifestari de factura depresiva, care alcatuiesc un tablou clinic extrem de divers, si care “mimeaza “ tulburari din cele mai variate. Astfel, s-a constatat ca exista un grup particular de echivalente depresive care se pot manifesta clinic sub forma unor semne si sindroame neurologice dintre cele mai diverse. Enachescu, (2007), mentioneaza urmatoarele echivalente depresive, ca avand o incidenta marita:

-Acatisia, care consta in prezenta unor spasme musculare pe care bolnavul cauta sa le calmeze printr-o miscare continua , determinand incapacitatea acestuia de a ramane linistit.

-Sindromul picioarelor nelinistite, sau boala lui Wittmaack-Ekbon, care consta din prezenta unei senzatii penibile de disestezie a gambelor, care apare la inceputul somnului, si determina bonavul sa-si miste permanent picioarele pentru a obtine linistirea.

-Brahialgii si meralgii, care apar la trezirea din somn, manifestate prin parestezii, greutate si dureri, hiperestezie, cu localizare diversa: in regiunea bratelor, lombar, in zona musculaturii abdominale, si a coapselor.

-Nevrite migratoare, care au drept caracteristica localizarile de factura migratoare ale paresteziilor 

-Tulburari psihosomatice si echivalentele depresive, care sunt caracterizate de asocierea intre echivalentele depresive si tulburari psiho-somatice din cele mai diverse., rezultand o mare diversitate de aspecte clinice. Toate aceste situatii au insa un numitor comun, si anume faptul ca la baza lor stau tulburari psihopatologice de natura emotional-afectiva.

 

Lucrurile par sa se petreaca ca si cum exista in organism o suferinta extrem de puternica, de origine afectiv-depresiva, care exercita o presiune puternica dinspre interior spre exterior, si care “rabufneste” acolo unde gaseste terenul cel mai slab, imbracand o forma de manifestare specifica “segmentului” care nu a rezistat, cedand in fata presiunii exercitate de depresie. “Energia” mobilizata de depresie se arata a fi o energie maleabila, mutabila, “plastica”, in sensul ca ea da dovada de o mare versatilitate si adaptabilitate, transformandu-se si adaptandu-se, pliindu-se perfect pe “debuseul” pe care a reusit sa-l gaseasca. Aceasta “versatilitate” aparte a tulburarii depresive ii confera acesteia un mare grad de periculozitate:  ea se poate strecura neobservata, persoana nerecunoscand adevarata cauza a suferintelor sale, pe care o atribuie unor cauze gresite, ceea ce permite depresiei sa avanseze si sa se cronocizeze. 

 

Mariana Ionica - Psiholog clinician, Psihoterapeut

 

________________________

  Enăchescu, C., (2007), Tratat de psihopatologie, Iaşi, Editura Polirom              

 

Blog Stats

  • Total posts(22)
  • Total comments(12)

Forgot your password?