Psihoterapeut Mariana Ionica

      Psihoterapeut Mariana Ionica

              Psihoterapie, consiliere si dezvoltare personala

DEPRESIE SI PIERDERE

 

În depresie, unul dintre factorii declanşatori ai acesteia, este de multe ori pierderea, înţelegând prin „pierdere” pierderea unei persoane semnificative pentru individ. Confruntarea cu pierderea presupune confruntarea cu toate sentimentele evocate de aceasta, proces absolut necesar, pentru a putea începe procesul real de vindecare a rănii produse de pierdere.

 

Durerea provocată de pierdere se manifestă la toate nivelurile fiintei:fizic, mental, emoţional, spiritual. Intensitatea durerii face ca drumul catre vindecare să fie alcatuit din parcurgerea mai multor etape: etapa iniţială, de şoc puternic, neprevazut, apoi o etapa de suferinţă şi dezorganizare, perioadă în care se resimte acut pierderea suferita şi în care pot aparea diferite forme de depresie, si faza de reorganizare, in care lucrurile se „reaseaza”, aceasta reasezare avand loc de obicei la un alt nivel. Suferinta a fost si ramane o scoala, o „transformare”, ea putand sa determine o crestere, o intarire, dar la fel de bine poate determina o fragilizare a fiintei umane.

 

De ce depinde cum si cat ne afecteaza aceasta traire a suferintei urmand unei pierderi? De ce depinde daca iesim intariti sau, dimpotriva, fragilizati din asta? Este vorba de influenta unei multitudini de factori: constitutional-genetici, situationali, conjuncturali.

 

Ceea ce este cu adevarat important este intelegerea faptului ca depresia poate fi depasita si ca este de preferat sa solicitam ajutor de specialitate atunci cand ne confruntam cu o astfel de problema.       

 

Blog Stats

  • Total posts(22)
  • Total comments(12)

Forgot your password?