Psihoterapeut Mariana Ionica

      Psihoterapeut Mariana Ionica

              Psihoterapie, consiliere si dezvoltare personala

DESPRE SCHIMBARE

 

O orientare terapeutică , este vorba despre analiza tranzactională, spune că noi, oamenii, suntem “OK”, şi că doar anumite comportamente ale noastre, pot să nu fie chiar “OK”. În general, când ne angajăm în astfel de comportamente, care nu sunt chiar OK, nu facem altceva decat să urmăm nişte strategii asupra cărora ne-am decis încă din copilărie.

 

Aceste strategii, rezultat al alegerilor efectuate în copilărie şi pe care odată ajunşi la vârsta adultă le resimţim ca fiind  disfuncţionale şi perturbatoare, este posibil să fi reprezentat atunci, în copilărie, cea mai bună, sau poate chiar singura variantă de supravieţuire pe care, copii fiind,  am reuşit să o identificăm. Şi asta pentru că lumea înconjurătoare poate părea uneori copilului mic extrem de nesigură si chiar ostilă, ameninţătoare. Logica după care “functioneaza” copilul mic este una aparte, specială, proprie vârstei. El interpretează realitatea din jurul său, gândeşte, simte, şi ia decizii în legatură cu el şi cu lumea, în virtutea acestei logici particulare. Problema este că aceste decizii, luate acum, sunt foarte puternice, astfel încât, adulţi fiind, continuăm uneori să acţionăm conform aceloraşi tipare. Şi continuăm să facem asta, chiar dacă de multe ori rezultatele sunt extreme de dureroase pentru noi.

 

Mai târziu, ca şi adulţi, ni se cere (de către viaţă) să luăm alte decizii. Şi este important să ştim că oamenii din jur, întâmplările care apar în viaţa noastră,  nu pot niciodată să ne determine să gândim, să simţim, să trăim, sau să ne comportăm într-un anume fel mai degrabă decât în altul. Oamenii şi întâmplările pot doar să exercite asupra noastră presiuni mai mari sau mai mici care să încerce să ne ducă într-o direcţie sau în alta. Dar decizia finală ne revine întotdeauna nouă, noi suntem cei care alegem să ne conformăm sau nu presiunilor venite dinspre oameni şi întâmplări.

 

Suntem singurii care decidem asupra comportamentelor, sentimentelor şi reacţiilor noastre. Prin urmare, şi răspunderea pentru ele ne aparţine în totalitate. Şi, ceea ce este mai important, tot noi suntem cei care le putem schimba. Asta e bine întotdeauna de ştiut: că orice decizie luată poate fi schimbată, dacă, la un moment dat pe parcursul vieţii, dintr-un motiv sau altul, ea ajunge să nu mai reprezinte ceea ce ne dorim pentru noi. Când vorbim despre decizii ne referim la decizii de viaţă, care acţionează la nivel inconştient.  Poate fi astfel vorba despre a nu ne considera demni de a fi iubiţi, de a ne fi mereu teamă că vom fi abandonaţi, despre faptul că ne considerăm a fi lipsiţi de valoare, sau despre faptul că este nevoie să fim bolnavi pentru a primi mângâierile celor dragi…….. Suna trist, nu?   

 

Vestea bună este că odată cu schimbarea acestor decizii, oamenii se schimbă ei înşişi, modelându-se pur şi simplu diferit, altfel decât au fost până atunci. Si da, pentru oricine schimbarea este posibilă : dacă deciziile mai mult sau mai puţin timpurii pe care le-am luat ajung să producă rezultate neplăcute pentru noi în prezent, putem identifica care sunt acele decizii, şi le putem înlocui treptat cu altele noi, mai potrivite cu ceea ce este viaţa noastră acum, sau cu ce ne dorim să devină ea în viitor. Modificarea conştientă a deciziilor va atrage după sine schimbarea tiparelor comportamentale,  uneori  încet dar sigur, alteori mai rapid, şi va face de asemenea să dispară efectele neplăcute ale vechilor tipare.

 

Schimbările antrenate de un astfel de demers conştient şi real asumat sunt profunde şi de durată. Trebuie doar……..să ne decidem să le facem! Şi merită; pentru că acolo, la capăt de drum, ne aşteaptă un om mai frumos, mai fericit şi mai împlinit.           

 

 

Blog Stats

  • Total posts(22)
  • Total comments(12)

Forgot your password?