Psihoterapeut Mariana Ionica

      Psihoterapeut Mariana Ionica

              Psihoterapie, consiliere si dezvoltare personala

POZITIILE DE VIATA

Conform lui Eric Berne, distingem patru poziţii de viaţă principale, adică patru moduri de a vedea relaţiile cu sine însuşi şi cu ceilalţi. Aceste patru pozitii de viata sunt:

1.  EU SUNT OK, TU EŞTI OK, este pozitia de viata care reprezinta soluţia cea mai adaptata si constructivă. Persoana care se situeaza in această poziţie este conştientă de propriile ei calităţi, are încredere în forţele proprii şi nu evită asumarea responsabilităţilor in relatiile cu cei din jur.  Se poate spune ca pentru o astfel de persoana motto-ul potrivit este „Să căutăm cea mai bună soluţie impreuna!”

2.    EU NU SUNT OK, TU EŞTI OK, este pozitia de viata reprezentativa pentru persoanele care aleg sa stea în umbra partenerilor de relatie, supuse si dependente. Astfel de persoane  cultivă sentimentul propriei neputinţe, complacandu-se in pozitia de victime. Adeseori se simt deprimate, demne de dispreţul celorlalti, inferioare, si aşteaptand mereu ca salvarea să vină de la ceilalţi. Au o puternica nevoie de confirmare din partea celorlalti, si nu suporta singuratatea. Par sa-si fi ales urmatorul slogan: „Eşti mai bun decât mine!”

3.   EU SUNT OK, TU NU EŞTI OK, este reprezentativ pentru persoanele care se considera superioare, si care manifesta dispret si mila fata de cei din jur. Perfectioniste, aflate mereu in cautarea originalitatii, aceste persoane sunt intolerante la critica oricat de constructiva, si au o mare nevoie interioara de a le fi recunoscute meritele, de a fi apreciate si laudate. În schimb, ele îi devalorizează constant pe ceilalţi, si au ca motto : „Eu am intotdeauna dreptate”

4.   EU NU SUNT OK, TU NU EŞTI OK, este caracteristica persoanelor resemnate, aflate in poziţia de spectator al propriei vieţi. Acestor persoane le lipseste increderea in fortele proprii, dar nu-i crediteaza nici pe ceilalţi cu valoare personala sau cu resurse.  Astfel de persoane dezvolta adesea stari depresive si au ca slogan asumat: „Nu ne rămâne nimic de făcut.”

De-a lungul vietii noi nu ramanem fixati intr-o singura pozitie, ci avem de regula o pozitie dominanta, pe care o folosim preponderent. Am ajuns la aceasta pozitie de viata in urma experientelor pe care le-am traversat in special in perioada copilariei, si am exersat-o atat de des pana am ajuns sa ne identificam cu ea. Dintre aceste pozitii de viata, doar pozitia „Eu sunt OK, tu eşti OK” este benefică pentru o viaţă echilibrată. In cazul in care am adoptat o alta pozitie de viata decat aceasta, este posibil ca in timp sa intampinam dificultati semnificative in modul de a relationa cu cei din jur. Putem sa obtinem o modificare a pozitiei de viata in care ne situam in mod predominant, printr-un proces constient si constant de autocunoastere si dezvoltare personala.

 

Blog Stats

  • Total posts(22)
  • Total comments(12)

Forgot your password?