Psihoterapeut Mariana Ionica

      Psihoterapeut Mariana Ionica

              Psihoterapie, consiliere si dezvoltare personala

PROCES INVERS

De obicei, noi oamenii cautam Infinitul……

Pornind de la lucruri, obiecte si categorii concrete, reale, tangibile, finite incercam sa intelegem in-finitul , sa-l “cuprindem” la nivel de cunoastere, sa-l “atingem” la nivel de gand, sa-l “simtim” la nivel de experiment transpersonal. Astfel incat,  “Calatoria” umana a fost si este este cumva o calatorie-mereu-dorinta de Infinit.  

In aceste conditii poate parea paradoxal ca tocmai psihologia, disciplina aflata mereu in avanposturile acestei fascinante calatorii, propune,  prin intermediul demersului psihoterapeutic de abordare a durerii si suferintei urmand unei pierderi semnificative, un proces invers : de  “retragere” a fiintei umane dintr-un perceput-infinit de durere si suferinta, inapoi in firescul asezat al  lucrurilor, obiectelor si categoriilor concrete, reale, tangibile, finite.         

In viata oricarui om pot exista momente in care sa se simta coplesit de durere si suferinta, ca urmare a unei pierderi, sau a unui eveniment traumatic. In astfel de situatii depasirea suferintei poate parea celui afectat ca fiind fara sfarsit. Ea este un proces lung, uneori deloc simplu, pe parcursul caruia cel aflat in suferinta are nevoie de sustinerea celor din jur; durerea nu trebuie strabatuta de unul singur. Impreuna putem depasi suferinta, mai simplu si mai usor........

In literatura de specialitate gasim sase tipuri de traume majore (Vasile D., 2002, p349), si anume:

Ø  Viata persoanei este in pericol sau persoana percepe ca se afla sub amenintare.

Ø  Amenintarea identitatii persoanei, a imaginii de sine, a integritatii personale si a stimei de sine, care poate apare in situatii precum abuz, viol, si reprezinta o intrerupere a cresterii si dezvoltarii in sensul de „cine sunt”

Ø  Pierderea unei relatii semnificative sau a suportului social (de exemplu pierderea unui partener, copil, divort, separare, chiar moartea animalului favorit)

Ø  Intreruperea functionarii normale sau pierderea libertatii (rani grave, boli grave, pierderea libertatii in cazurile de sechestrare

Ø  Pierderea viziunii asupra lumii, care oferea o coerenta si un sens vietii, si a filosofiei de viata

Ø  Afectarea sufletului persoanei (ca de exemplu o experienta care distruge increderea in viata, in altii, in Dumnezeu, in viitor.) 

Rolul cel mai important al psihoterapiei, in astfel de situatii, este acela de a transmite celui coplesit de durere convingerea ferma ca suferinta lui are un sfarsit, ca face parte din categoria lucrurilor finite, si ca undeva intr-un viitor nu foarte indepartat se afla o zi in care va fi din nou bine: o zi in care va putea sa zambeasca din nou, o zi fara suferinta. O zi afara din Infinit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog Stats

  • Total posts(22)
  • Total comments(12)

Forgot your password?